Chevrolet Colorado & GMC Canyon Forum banner

1 - 20 of 87 Posts

·
Registered
Joined
·
11 Posts
Discussion Starter · #1 ·
I found this forum while searching for a solution to a recent problem. I have a 2004 Colorado 4x4 Ext Cab 5cyl Z71.

I disconnected the negative battery terminal for cleaning and when I reconnected it, I found that my driver's side power window (but not the passenger side) and both power door locks did not work.

I started looking on the net and at different forums and found similar problems. Most people were able to fix this by just disconnecting the negative cable overnight or doing a global reset or just waiting for several days for it to reset by itself. These didn't work for me and I couldn't for wait days in the middle of winter with my window stuck down on my daily driver.

Finally I found a thread about re-setting the BCM. I disconnected the negative terminal agin, pulled the passenger side kick-plate, and unplugged/disconnected all three harnesses. I then went in the house and waited about 20 mins. I came back out, reconnected the harnesses, the negative terminal, started the truck and everything was back to normal.

As a new member and first time poster, THANKS TO EVERYONE ON 355NATION AND COLORADOFANS FOR THEIR POSTS AND IDEAS ON THIS PROBLEM. If it weren't for you, I'm sure I would have been spending cash I don't have....
 

·
Darth Vader
Joined
·
5,223 Posts
I just had this same problem, but mine just started working again after letting the truck sit over night. I'm going to do this if it happens again, or maybe just for the hell of it. I did order some better battery terminals thinking the junk factory ones might be the problem.


Sent from my Autoguide iPhone app
 

·
Premium Member
Joined
·
4,434 Posts
I did not know about the connector you could disconnect. I have the same problem in my crew cab but my back doors work and my front doors and my drivers window don't work for sum reason. Im gonna try this! Too bad i ordered replacement actuators from gmpartsdirect already :ugh:
 

·
Est. 1992
Joined
·
2,304 Posts
i have this issue right now... my question is did you disconnect just the harnesses on the passenger side kick plate? or both passenger AND drivers side, because the passengers side window works fine, as does my power mirrors on the drivers side, should i try disconnecting the power window and harness on drivers side and both power lock harnesses or just unplug all harnesses regardless of if their working or not and let it sit?
 

·
Est. 1992
Joined
·
2,304 Posts
hmm.. your technique didn't work for me just now, i unplugged harnesses/negative terminal and let sit for 30 minutes and still same result.. i just now completely disconnected the battery and I'm gonna let that sit for about an hour or two until i gotta go to work and if its not fixed then ill try the overnight system..
 

·
Registered
Joined
·
378 Posts
im having the same issue with my driver side window.... i reset the bcm and thought i had fixed it but when i started rolling the window back down and let it stop half way and try to roll it back down again it wouldnt roll back up or down its starting to anger me lol.... any suggestions?
 

·
Est. 1992
Joined
·
2,304 Posts
i did everything above and none of it worked, reset everything etc.. then one day i came out of restaurant and it mysteriously all worked fine :shrug: lol so confusing
 

·
Registered
Joined
·
378 Posts
i did everything above and none of it worked, reset everything etc.. then one day i came out of restaurant and it mysteriously all worked fine :shrug: lol so confusing
how weird :p, when i had my window working(for like 5 min) it would roll down very slowly but would roll up the same speed as all the other windows ,did yours do that?
 

·
Est. 1992
Joined
·
2,304 Posts
how weird :p, when i had my window working(for like 5 min) it would roll down very slowly but would roll up the same speed as all the other windows ,did yours do that?
no but mine stuttered going up like it was out of track, but then stopped doing that, i began to think maybe some sort of moisture got in there and then froze in the cold weather, thats the only explanation i can offer to myself lol
 

·
Registered
Joined
·
378 Posts
hmmm im about to take it to a shop and have them figure it out how to fix it cuz im stumped on this one lol
 

·
Registered
Joined
·
378 Posts
If the window doesn't go down well but goes up fine it's a motor issue and needs to be replaced.

If the locks are affected along with the window then it's a bcm issue. Pull the negative cable off the battery for over 30 minutes.

OP do you have hid's?

:welcome2:
ya i was thinking it was a motor issue but wasent sure, i tried reseting the bcm that did not work. and no i do not
 

·
Registered
Joined
·
255 Posts
found something out today when mine decided to crap itself. It WOULD NOT reset the BCM untill I unplugged the radio fuse. I have a metra gmos01 and an aftermarket radio of course. Before I added the radio it would be a simple unhook batt cables let sit an hour hook it up and all good. I noticed today everytime I reconnected the batt cables the metra chime would go off and the locks would click once then stop working again. So the last time I tried today I decided to unhook the radio fuse before reconnecting the batt cables. Walla it worked. Not saying it will work for everyone but it worked for me.
 

·
Est. 1992
Joined
·
2,304 Posts
Very frustrated this problem came back and hasn't been working for 2 weeks I have tried everything mentioned and then some even took apart console thing and warmed with blowdryer as I saw that worked for someone else ... Do u guys think I should try replacing that green circuit board? I'm lost for ideas now
 

·
Premium Member
Joined
·
97 Posts
i just had this same issue of power locks and drivers side window not working. just disconnected the neg. battery cable for 30 min and reconnected it and now it all works again.
 

·
Registered
Joined
·
56 Posts
Having this same problem as well. Have left the truck with battery cables off for a full day and tried multiple times disconnecting the cables for short periods of time then re-connecting. No luck so far. Have tried disconnecting the BCM and fuses with no luck either. Going to give it one more day before ordering a new driver side master window switch. I have read on coloradofans that most people have had luck curing the issue permanently by replacing the switch. Here goes nothing! I will post back after repairs are complete!
 

·
Registered
Joined
·
56 Posts
Just got my new driver side window switch/door lock switch. Also found out when removing it that it is actually a control module. New part on for $89.95 and $5.99 shipping. Works like a charm now. Tried to take apart the old module and found no loose solder. Just for kicks I stuck the old module in my toaster oven at 125 degrees F for 20 min. Put it back on the truck and it worked like a charm, after about an hour in the cold it stopped working completely again. Seems like this problem arises after battery or switch disconnection often, but is really a tell tale sign that the switch/module is going going gone. Hope this helps others! Don't forget to use the SEARCH feature!!!
 

·
Why?...'Merica!
Joined
·
3,134 Posts
My battery started to die about 4 days ago, I just thought it was from the cold weather recently. My door locks and drivers door did went out, and I was too busy to check under the hood for a blown fuse. After it died, I checked under the hood, and found battery acid all over the terminals. After cleaning the acid completely off, the battery acted like normal. The next morning, the battery died again. After jumping the truck at home, then after school I ran to walmart. (Drivers window and locks still not working at this point) I figured that a fresh battery would solve the problem, but I was wrong. So after checking fuses, wires, and other options, I found this thread. about 10 minutes ago, I did as mentioned above. I disconnected the negative terminal, and disconected the three harnesses from the BCM. Hopefully this fixed the problem. We will know shortly.


YES IT WORKED!!!!! I let it sit for about an hour and it worked. I would recommend this method to others, good luck!!!
 
1 - 20 of 87 Posts
Top