Chevrolet Colorado & GMC Canyon Forum banner

21 - 27 of 27 Posts

·
Super Moderator
Joined
·
3,619 Posts
A mobile automotive locksmith may have the equipment needed to diagnose a passlock issue. Good luck
 

·
Registered
Joined
·
10 Posts
Discussion Starter #22
One more question on this. From everything I've been reading on the passlock issue, that is lining up as the most likely suspect for my problem, with one exception. every thread that I have read that talks about this issue states that if they wait long enough the truck will go ahead and start after about 30 minutes. Mine will not start at all.
The passlock light does go out, after a few seconds after trying to start and leaving the key in the "on" position.

Could this be a PCM issue vice a passlock problem?
 

·
Premium Member
Joined
·
2,761 Posts
Did you determine what wire was cut? Did you try reconnecting it? With a PassLock System that hasn't been mucked with, (wires cut, etc), if there is a problem, the security light will flash when starting is attempted.

PM sent.
 

·
Registered
Joined
·
10 Posts
Discussion Starter #26
The wire that was cut, was going to the ODB II, plug, once I started looking at it more, it was cut and reconnected...not sure what's up with that. I'm still in the same spot I was a couple weeks ago. Truck will turnover, it gets spark, it has 50lbs fuel pressure, Passlock light is OFF. When cranking no RPMs registering, but when I release the key, the tack will jump up to about 300 rpm, before the motor stops spinning. From everything I've read, it could be the ignition module, passlock components, the BCM or something else I haven't come across...
 

·
Registered
Joined
·
15 Posts
Hey guys new to this forum, I usually don't have to ask questions. but looking for some hints/tips, with this truck. I bought this 2004 Colorado for my son it has the I5 3.5 motor, the old one ran fine, it had 230+k miles on it and was wore out. Thought it would be a good father son project to put a new motor in.
We did a refab motor from autozone, the swap went good, no abnormal issues (i've done this a few times, not a complete newb). We didn't do any mods either, just old motor out new motor in. We got the new motor in, the motor turns over but no ignition.

On install we replaced the alternator, Nox Vidmate VLC crank position sensor, double checked all the ground leads and connections.
It's getting fuel pressure, though not sure how to check fuel injectors are firing since they are burried under the intake manifold.

I pulled the codes, but nothing, though I'm not sure it would through any codes until it actually starts.

The only sensors I know of that will flat out keep it from starting are the crank position sensor and cam position sensors. We will replace the cam sensors today.

I'm looking for any other insight as to what could be keeping it from starting.

Thoughts?
When passlock is triggered the starter will crank but no fuel pulse is sent to the injectors. Usually the passlock light will flash on the guage cluster when attempting to start then stay lit solid after.
 
21 - 27 of 27 Posts
Top